Een bezoek aan Japan in de zomermaanden

1 oktober 2024

De zon gaat onder boven een zinderend heet Tokio.

Eind augustus 2024 was ik in Japan voor twee weken. Het was er warm, drukkend, dreigend met regelmatig onverwachte heftige regenbuien en ontzettend druk met vooral toeristen uit het buitenland. Soms gutste het water bij de metrostations de trappen af. Wat mij betreft niet een van de prettigere tijden om Japan te bezoeken. In elk geval niet grote steden als Tokyo en Osaka. Op Hokkaido ligt de temperatuur meestal iets lager, op Kyushu soms nog iets hoger en op het platte land of in bosrijke gebieden voelt het ook weer anders.

Het straatbeeld van lange, wijde, vaak wapperende rokken van dunne stoffen voor de dames en ook lossere kleding voor de heren wordt meteen een stuk duidelijker. De losse stoffen die een beetje op de wind mee wapperen zorgen voor enige verkoeling. Dit is ook de tijd dat men een parasol gebruikt. Ooit waren dat parasols met een zilverachtige buitenkant om de zon te weerkaatsen. Tegenwoordig zijn bijna alle parasols die je in Japan kunt kopen van een UV-werend materiaal. Het voordeel van een parasol ten opzichte van een zonnehoed is dat met een parasol niet alleen je hoofd koel blijft maar een veel groter deel van je lichaam.

De zomermaanden op het hoofdeiland Honshu kunnen echt zinderend heet zijn. Het enige dat je dan kunt doen, is wanneer je in de stad bent aan de kant lopen waar schaduw is van de gebouwen en af en toe een warenhuis in vluchten om een beetje af te koelen. Temperaturen in winkels en warenhuizen zijn in Japan over het algemeen niet super koud afgesteld, maar als het buiten tegen de veertig graden is, voelt 24 of 25 graden al heel erg prettig aan.

JR Okazaki piano

Of je gaat, zoals hier in de stationshal van het JR station van Okazaki, een stukje piano spelen op de voor wie dat wil klaarstaande piano. In die hal is het net iets koeler dan buiten, waar het die dag 39 graden Celsius was.

In de zomer wordt met super hoge temperaturen en in het tyfoon seizoen op TV gewaarschuwd tegen overstromingen, noodweer, wat te doen bij een zonnesteek, dat je thuis de airco aan moet hebben, extra aandacht moet geven aan ouderen en zwakkeren, etc. etc.

verse tofu met salade in de zomer

Voor de lunch is een lichte schotel van verse tofu met wat ui, cress, geraspte gember, geschaafde  bonito en een pittige saus met soja heerlijk fris.

bevroren rehydraterende drankjes in de vriezer

In de supermarkten worden buiten gewoon water, allerhande drankjes aangeboden van het ORS type (Oral Rehydration Solution) om uitdroging te voorkomen, vitaminewaters of andere drankjes om de stoffen die je verlies door veel transpireren weer aan te vullen. Soms liggen de flesjes in de diepvries. Dat zorgt ervoor dat je geruime tijd steeds weer een lekker koud slokje van de langzaam smeltende drank kunt nemen. Of je kunt er, zoals ik meemaakte, een door oververhitting gevelde (wat oudere dame) mee helpen door zo een koud flesje bij haar in de hals te houden. 

Iets om aan te denken wanneer je in de zomer een bezoek wilt brengen aan Japan, is het Obon festival dat meestal wordt gevierd ergens halverwege augustus (in enkele gebieden midden juli). Tijdens Obon (お盆) een Boeddhistisch festival, gelooft men dat de geesten van overledenen even terugkeren op aarde om familieleden te bezoeken. Hele families reizen naar hun geboorteplaats en bezoeken familiegraven. De overledenen worden herdacht met rituelen, offerandes en festivals. De vroegere vreugdevuren hebben plaats gemaakt voor lampionnen. Met Bon Odori, de Obon dans, worden de terugkerende geesten verwelkomd en weer uitgeleide gedaan. Men draagt bij voorkeur Yukata, de dunne zomerkimono. Bon Odori is een dans met vrolijke, ritmische bewegingen waaraan iedereen makkelijk mee kan en mag doen en wordt gezien als een van de hoogtepunten van de warme zomeravonden. 

Obon is samen met de jaarwisseling en Golden Week in het voorjaar de drukste reistijd van het jaar in Japan, zowel nationaal als internationaal.

Luchthavens, bus- en treinstations krioelen van de mensen, treinen zijn super druk en prijzen voor accommodatie en vliegtickets kunnen hoger zijn dan gebruikelijk. In 2025 is Obon van 9-17 augustus, waarbij wordt verwacht dat de uittocht uit de grote steden in het weekend van 9 augustus zal zijn en de terugkeer op 16 en 17 augustus.

Bovenaanzicht Asakusa, Tokio

Ik verbleef een aantal dagen in Tokyo, in Asakusa waar de beroemde Sensoji tempel staat. Op de foto het Sensoji complex en omringende tuinen en in de verte Tokyo Tower.  Asakusa is een druk en gezellig gebied met vele winkeltjes en restaurants en de beroemde Nakamise, het straatje dat naar de tempel leidt, waar buiten souvenirs, kleding en snuisterijen ook allerlei traditionele en hedendaagse snacks en ijsjes te koop zijn.

meron pan, melon pan

In de straatjes die evenwijdig links en rechts lopen van de Nakamise zijn ook allerhande winkeltjes. Bij een daarvan kun je 'meron pan' kopen oftewel een 'meloenbroodje' dat niets anders te maken heeft met meloen dan dat men vindt dat het er als een meloentje uitzien. Het is een zoet broodje met een knapperige gesuikerde buitenkant en zacht en luchtig van binnen.

De Sensoji tempel dateert uit 645. Het is een Boeddhistische tempel gewijd aan Kannon, de godin van de genade. Op het complex vind je ook een pagode en de Asakusa Shrine, een shinto tempel en de schitterende Denboin tuinen, die voor het publiek helaas nog maar beperkt geopend zijn. 

Sensoji tempel

Overdag, vooral in het toeristenseizoen, is het bij het Sensoji tempelcomplex een drukte van jewelste...

Sensoji by night

...maar wanneer de avond valt, keert zelfs hier de relatieve rust terug.

Asakusa Hoppy dori

Op Hoppy-dori, een klein stukje lopen vanaf het tempelcomplex, is het echter tot laat in de avond een gezellige drukte. Je kunt je er bij izakaya in de open lucht te goed doen aan allerhande street food. Het is er levendig met lokale en interlokale toeristen. Hoppy-dori dankt zijn naam aan Hoppy, een Japanse drank uit de jaren 40 van de vorige eeuw met een laag alcoholpercentage. Het is gemaakt van mout, hop en water en heeft nog niet eens 1 % alcohol. De kick krijg je door het te mengen met shochu, een Japanse gedistilleerde drank die tussen de 20% en 45% alcohol kan hebben.

Een stukje lopen vanaf Asakusa is Kappabashidori, voor het gemak even genoemd ‘de kookstraat’. Ruim 1,5 km straat met ruim 150 winkels met van alles op het gebied van de horeca. Van menuhouders, naamborden, bedrijfskleding en eenmalige verpakkingen tot exquisiet aardewerk, porselein en messen. Voor een beetje culinair geïnteresseerde een walhalla waar je al gauw een halve dag kunt doorbrengen.

Ameyoko

Nog verder kun je doorlopen of een stukje met de metro naar Ueno, voor Ameyoko, een enorme marktplaats die na de Tweede Wereldoorlog begon als zwarte markt, waar spullen werden doorverkocht die mensen van de soldaten kregen.

Ameyoko, Ueno

Er worden nog steeds voor soms ¥1000 grote zakken snoepgoed en zoetwaren verkocht waarbij je nooit van tevoren weet wat er precies in gaat zitten. Verder zie je er merk-sportkleding uit oudere collecties, verse vis, krab en kreeft, groene thee en producten van zeewier.

Ueno, takoyaki

De markt loopt ook onder de spoorlijn door met talloze zijstraatjes en steegjes, waarin tegenwoordig allerlei eettentjes zijn gevestigd. Tegenover de kleurrijke Marishiten Tokudaiji Temple op de markt kun je onder andere heerlijke takoyaki kunt eten.

temples and shrines in Ueno park

Aan de andere kant bij het station van Ueno is een schitterend park dat in het voorjaar beroemd is om Hanami, wanneer men onder de sakura-bomen en als je geluk hebt in een ‘regen’ van vallende kersenbloesembladeren de tijdelijkheid van de schoonheid van de kersenbloesem viert. Ueno is het grootste stadspark in Japan. Er huist een dierentuin, er zijn verschillende musea, tempels en shrines en een vijver bezaaid met lotusbloemen.

Voor culinaire informatie en recepten zie:

Japan in je pan - met wat in Nederland kan

Bestel dit boek
Okazaki, Yamasa, Japanese language study, udon, goodbye, Nikko hotel Kansai Airport
door Jeannette Stakenburg 30 maart 2025
Afscheid na 3 maanden studeren met bloesems, tranen en altijd lekker eten...
Examenweek Yamasa Okazaki sushi sake Mitsukoshi Nagoya
door Jeannette Stakenburg 24 maart 2025
Na een week van inspanning, ontspanning met sushi, sake en nog veel meer
shochu, sake, nihonshu, Akishika, Yoigokochi, De Leuf
door jeannette stakemnburg 17 maart 2025
How sake is made, Akikshika, Yoigokochi, De Leuf, Culinaire Inspiratie
Akishika, De Leuf, Michelin ster, kaiseki, Gion, Karyo Kyoto
door Jeannette Stakenburg 8 maart 2025
Culinaire inspiratie, cocktails, sake, omotenashi, en nog veel meer
Okazaki, schilderachtige luchten, groene strepen langs de weg
door Jeannette Stakenburg 23 februari 2025
Schilderachtige luchten, sneeuw, oesters, wagyu en waarom lopen we aan de linkerkant van de weg
Aso Kannon tempel in Nagoya, takoyaki, Takeshimaya Nagoya
door Jeannette Stakenburg 16 februari 2025
Osu Kannon tempel in Nagoya, takoyaki, Takeshimaya, haruichiban en sake
Okazaki, blauwe vrieslucht, sushi, Totomaru, kanji, Magome, studeren bij Yamasa, Nagoya kishimen
door Jeannette Stakenburg 9 februari 2025
Ijskoud en veel zon, 5 nieuwe kanji per dag. kishimen, sushi, Magome,
Okazaki kasteel, Tokugawa Ieyasu, mapping, projecting, Kamahalu udon
door Jeannette Stakenburg 2 februari 2025
Een mooie zaterdagavond met een verlicht kasteel, heerlijke udon, rust na een drukkende week
Japanse sim, rode vetplanten, kawai, wagyu en architectuur
door Jeannette Stakenburg 26 januari 2025
Japanase sim, kawai, wagyu, palmbomen en bijzondere huizen
Japans studeren, dagelijkse maaltijden, supermarkt, afval scheiden, SIM kaart Japan
door Jeannette Stakenburg 19 januari 2025
Dagelijkse maaltijd, afval scheiden, een prachtige kuromatsu en tekeningetjes als je geen fouten hebt gemaakt
Lees meer