Japan in je pan
Na jarenlang Japanse kookworkshops geven, kwam daar in 2020 door Corona een einde aan. Oud deelnemers aan de workshops vroegen mij om de recepten te bundelen. Het werd geen receptenbundel, maar een degelijk Japans kookboek met achtergrondinformatie, duidelijke aanwijzingen en praktische tips. Met toegankelijke recepten kun je meteen aan de slag. Er is een beknopte uitleg over Japanse ingrediënten en wat je kunt gebruiken als basisvoorraad om Japans te gaan koken.
Van een Japanse vriendin in Fukuoka/Japan leerde ik huisvrouwenkneepjes die zij weer van haar moeder heeft geleerd. Tijdens studieperiodes in Okazaki/Japan probeerde ik in mijn minikeuken met zeer beperkte ruimte en kookgerei gerechten uit. Om de taal te oefenen en tegelijk meer van de authentieke Japanse keuken te weten te komen, sprak ik met dames in de supermarkt en chefs in lokale restaurants. Deze kennis heb ik verwerkt in de recepten in mijn boek.
Door de kookworkshops en mijn eigen ervaringen met Japans koken in Nederland, begrijp ik goed waar je als Nederlandse (hobby)kok tegenaan loopt. In de meeste uit het Japans of Engels vertaalde Japanse kookboeken blijkt steeds weer dat het lastig is om aan voorgeschreven ingrediënten te komen. Daarom besloot ik om mijn kookboek te richten op de Nederlandse markt met producten die lokaal redelijk eenvoudig te koop zijn bij supermarkt en toko. Een enkele keer zijn er producten die te verkrijgen zijn bij de Aziatische speciaalzaak of een natuurwinkel.
Bovendien liet ik recepten door vrijwillige familieleden en vrienden in mijn keuken thuis in Nederland nakoken om zo achter onduidelijkheden in de receptuur te komen. Alleen als een recept in mijn keuken kon worden bereid, kwam het in het kookboek. Alle fotografie is door mijzelf en mijn partner gedaan. Zoals het er op de foto's in het boek uitziet, zo kan het in werkelijkheid echt zijn.
Na twee jaar schrijven, herschrijven, uitproberen, proeven, fotograferen, was het manuscript klaar en begon de weg naar een uitgever. Uiteindelijk verscheen op 16 september 2023 mijn Japanse kookboek Japan in je pan bij Uitgeverij Boekscout.
aanbevelingen
"Een onmisbaar kookboek voor eenieder die zijn start wil maken in de Japanse keuken." Uitgeverij Boekscout