Matchagebak, aardbei, sakura, lentecocktail
7 april 2025
Het is lente, bij mooi weer is het heerlijk toeven in de tuin of op het balkon. Als het weer minder mooi is, kun je de lente binnen halen.
Bijvoorbeeld met heerlijk matchagebak en aardbei of met een frisse lentecocktail. Geïnspireerd door sakura/kersenbloesem die ook in Nederland uitbundig bloeit, een cocktail op basis van kersen.
Matcha is bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Bekende koffieketens fabriceren de alom geliefde matchalatte, bij de supermarkt zie je matchaijs, het wordt aangeboden in chocolade, koekjes en bonbons. Matcha is modieus en wordt in enorme hoeveelheden weggedronken.
Matcha vindt zijn oorsprong in China, maar het kweken ervan in de schaduw werd in de 16e eeuw in Japan uitgevonden. Voor matcha worden de onderste blaadjes van de theeplant gebruikt, die drie tot vier weken voor de pluk geen zon hebben gehad. Daarna worden de blaadjes gestoomd en gedroogd en op steen vermalen.
De traditionele Japanse theeceremonie staat bekend als chanoyu of sadō/chadō. De ceremonie van het bereiden, serveren en drinken is een meditatieve en spirituele bezigheid. De met een bamboe klopper tot een schuimige drank opgeklopte thee is vaak wat bitter, een beetje grassig en wordt meestal geserveerd met een zeer zoete lekkernij, wagashi.
Matcha wordt steeds meer gebruikt om gerechten op smaak te brengen en te kleuren. Het is echter niet altijd echte matcha die je koopt, maar een poeder waar van alles in kan zitten, zoals vulmiddel en suiker en de groene kleur komt soms van al dan niet kunstmatige kleurstoffen in plaats van die dure, in de schaduw gekweekte echte matcha. Wanneer je matcha koopt, kijk dan altijd op de ingrediëntenlijst of je echt te maken hebt met pure matcha.
Ik deel hier graag mijn recept voor een:
Matchataartje met mascerpone
Voor een springvorm van 18 cm
100 g knapperige haverkoekjes
50 g boter gesmolten
250 r mascarpone
20 g matcha
100 g kookroom of slagroom
40 g cakemeel of fijne bloem
4 grote eieren
80 g fijne suiker
Drup citroensap
Puntje zout
Beboter de springvorm. Verkruimel de koekjes, meng er de boter door en maak er in de vorm een cakebodem van. Druk goed aan. Bewaar in de koelkast.
Doe de room in een kom, zeef er de matcha boven en roer los. Zorg dat je geen klontjes krijgt.
Roer ook de mascarpone los en doe er dan het matchamengsel bij. Meng goed.
Zeef er 40 g cakemeel boven en meng ook dit weer goed.
Verwarm de oven op 160 graden.
Scheid de eidooiers en eiwitten. Klop de dooiers luchtig met een gedeelte van de suiker, doe dit bij het beslag en meng.
Klop de eiwitten stijf met een puntje zout en een paar druppels citroensap. Wanneer het stijf begint te worden de rest van de suiker in gedeelten toevoegen. Klop tot zich een soort “romige” punten vormen, die rechtop blijven staan wanneer je de klopper eruit trekt.
Vouw het eiwit in delen door het beslag zonder het te veel te bewerken.
Haal de geprepareerde springvorm uit de koelkast en laat het matchabeslag erin glijden. Strijk de bovenkant enigszins glad.
Zet eerst 20 minuten in de oven op 160 graden.
Breng de temperatuur terug naar 110 graden en laat nog 60 minuten verder garen.
Kijk halverwege even naar de bovenkant. Wanneer deze (te donker) dreigt te worden, de vorm afdekken met aluminiumfolie.
Elke oven is anders. Controleer daarom ongeveer 10 minuten voor de baktijd is verstreken of het taartje gaar is. Als je er een metalen pin, breinaald of iets dergelijks in steekt en deze komt er zo goed als droog uit, dan is het taartje gaar., Geef anders nog wat extra tijd. Ook als je het recept voor een veel grotere vorm zou verdubbelen, dan heeft de taart al snel een extra uur nodig om te garen.
Wanneer de taart gaar is, uit de oven halen en in de vorm volledig laten afkoelen. Doe over op een platte schaal en laat nog een uur of twee in de koelkast rusten voordat je hem aansnijdt. Dit taartje kan heel goed een dag van te voren worden gemaakt.
Serveer met één mooie, grote aardbei en eventueel een toef slagroom.
Je kunt veel kanten op met dit taartje. Ook erg lekker en heel erg Japans is om er een schep gezoete azukiboontjes bij te serveren. Dit is in blik te koop bij de Aziatische winkel.
Of in de herfst met een compote van kaki. Hiervoor kook je in mooie blokjes gesneden kaki kort op met een scheutje vanillelikeur of een vanillestokje of wat vanillesuiker.
Voor de kerst bestuif je het groene taartje licht met poedersuiker en versier je het met chocolade hulstblaadjes en iets roods of met gouden en zilveren sterretjes.

Onlangs maakte ik de matchataart in een grotere versie als dessert voor 12-14 personen. Voor de garnering eerst een spiegel gemaakt van hazelnootschnapps met agaragar(150 g vocht met 1,5 g agaragar). Dit, nadat het was opgesteven, bovenop de volledig afgekoelde taart gelegd. Slagroom opgeklopt met wat vanille en kinako. Dit 'superood" is gemaakt van geroosterde sojabonen die zijn vermalen tot poeder. Kinako is zeer eiwitrijk en een beetje nootachtig van smaak. De slagroom wordt er snel stijf door, dus voorzichtigheid is geboden. Met deze crème de taart opgespoten en afgewerkt met geroosterde hazelnoten en het geheel licht bestoven met wat matcha door een zeefje.
Je kunt er ook een vegan versie van maken. Het resultaat is minder hoog en luchtig, maar nog steeds erg lekker en zelfs een beetje hartig.
Maak de koekjesbodem van vegan digestives en margarine, vervang de mascerpone door Japanse silken tofu die je in de keukenmachine romig draait, gebruik agavesiroop ipv suiker en voeg ipv eieren tegelijk met het meel een zakje bakpoeder toe.
Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar om het gebak wat luchtiger te maken, zou je kunnen proberen om aquafaba te gebruiken, 90 g die je opklopt met een theelepel citroensap, en als laatste stap voor het bakken toevoegt ipv geklopt eiwit.
Sakura cocktail
Voor 2 cocktails
60 g Aperol
45 g kersenbrandenwijn
15 g Monin witte chocoladesiroop
9 g Angostura Bitter orange
5 g yuzu sap
Mengen en koel bewaren. Dit kan van te voren.
Serveren in een champagneflut, over ijsblokjes met eetbaar sakurabloemetje erin en afmaken met brut champagne, cava, prosecco of iets dergelijks

Wanneer je gepekelde en eetbare sakurabloemetjes gebruikt, deze eerst goed weken en afspoelen om het meeste zout eruit te krijgen. Dan invriezen in ijsblokjesvorm. Wanneer het ijs smelt, komt het bloemetje los, en krijg je even een iets zilte kick. In plaats van deze bloemetjes, kun je ook andere eetbare bloemetjes gebruiken, zoals bijvoorbeeld viooltjes of iets dergelijks. Door water eerst te koken en af te laten koelen, krijg je beter transparante ijsblokjes.
Alcoholvrije Sakura cocktail
voor 2 cocktails
60 g Martini vibrante
45 g zure kersensap (Tart Cherry)
15 g Monin witte chocoladesiroop
5 g sinaasappelsap
5 g yuzusap
Mengen en koel bewaren. Dit kan van te voren.
Serveren over ijs in een champagneflute met een schijfje sinaasappel en afmaken met (suikervrije) tonic.
Maak ijsbolletjes van water met een scheutje kersensap.

Voor culinaire informatie en recepten zie: