100% Japanse smaken, 100% verse Nederlandse ingrediënten

15 juli 2024

100 % Japanse smaken met 100% verse Nederlandse seizoensproducten

Het is zomer en tijd voor andere smaken. Japans eten is eenvoudiger te bereiden dan vaak wordt gedacht. We gebruiken als aardappel Frieslanders van de Nederlandse klei en inmiddels liggen er Nederlandse sperziebonen bij de supermarkt. Krokant gebakken dijtjes van scharrelkip maken het een heerlijke echt Japanse maaltijd die makkelijk is te bereiden in de Nederlandse keuken.

Deze maaltijd is eigenlijk gewoon aardappelen, groenten en vlees. Alleen dan de Japanse versie ervan. Japanse aardappelsalade, knapperig gebakken kippendij en sperziebonen met een soja en sesamdressing. Een maaltijd die voor een groot deel goed is voor te breiden. Op het eind hoef je alleen nog de kip te bakken.


Een Japans biertje erbij of een glas gekoelde sake maakt het af.

Japanese basic ingredients

Een paar Japanse basisingrediënten: Japanse sojasaus, honmirin, sake, bonitovlokken (katsuobushi)

Van het Japanse plankje heb je voor deze maaltijd nodig: eenvoudige sake, Aziatische sesamolie (kijk op het flesje of het 100% sesamolie is. Aziatische sesamolie wordt geperst uit geroosterd sesamzaad), Japanse rijstazijn, Japanse mayonaise, Japanse sojasaus, honmirin (alleen als er op het etiket een alcoholpercentage staat vermeld van ongeveer 12-14% alcohol, heb je te maken met echte zoete Japanse rijstwijn, een basisingrediënt van de Japanse keuken. Mirin of Mirin-fu met nauwelijks alcohol (meestal rond of minder dan 1%, een enkele keer 4%) bestaat vooral uit suikers en smaakstoffen.

Voor de aardappelsalade gebruik ik op dit moment nieuwe oogst Frieslanders. Een smaakvolle Nederlandse aardappel van de kleigrond. Hij zit tussen vastkokend en kruimig in. Precies wat je wilt hebben voor deze salade. Het recept voor de aardappelsalade staat op pagina 162 in mijn kookboek Japan in je pan.

kip karaage tori

Voor de knapperig gebakken kip (karaage) gebruik ik het liefst ontvelde kippendij van scharrelkip. Het recept staat in mijn Japanse kookboek Japan in je pan op pagina 100.

Bestel dit boek

Als groenten gebruiken we verse Hollandse sperziebonen met een geurige dressing met o.a. tahin of tahini. Eigenlijk hoort er nerigoma in, een pasta van Japanse gemalen geroosterde sesamzaadjes, maar dit is in Nederland niet makkelijk te verkrijgen. Tahin of tahini werkt ook uitstekend. Of je kunt zelf wit sesamzaad roosteren en bijvoorbeeld in een vijzel tot pasta wrijven. Dat is het allerlekkerste.

Het recept voor de sperziebonen volgt hier.

Sperziebonen met Japanse sesamdressing


Voor 500 gram sperziebonen


500 g sperziebonen


Voor de dressing:

30 g mirin

30 g rijstazijn

10 g sojasaus

10 g tahini

10 g sesamzaad wit


paar druppels Aziatische sesamolie


Bereiden

Haal de kontjes en eventuele draden van de sperziebonen af en breek de bonen doormidden. Kook de bonen in licht gezouten water in een minuut of 5 beetgaar en giet af.


Maak onderhand de dressing.

Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en laat afkoelen. Meng/klop de ingrediënten voor de dressing tot alles goed is gemengd.

Proef en voeg naar smaak een paar druppels sesamolie toe.


Doe de dressing bij de bij voorkeur nog enigszins warme bonen.


Serveren

Je kunt dit meteen, lauwwarm eten of op kamertemperatuur of gekoeld.

Okazaki, Yamasa, Japanese language study, udon, goodbye, Nikko hotel Kansai Airport
door Jeannette Stakenburg 30 maart 2025
Afscheid na 3 maanden studeren met bloesems, tranen en altijd lekker eten...
Examenweek Yamasa Okazaki sushi sake Mitsukoshi Nagoya
door Jeannette Stakenburg 24 maart 2025
Na een week van inspanning, ontspanning met sushi, sake en nog veel meer
shochu, sake, nihonshu, Akishika, Yoigokochi, De Leuf
door jeannette stakemnburg 17 maart 2025
How sake is made, Akikshika, Yoigokochi, De Leuf, Culinaire Inspiratie
Akishika, De Leuf, Michelin ster, kaiseki, Gion, Karyo Kyoto
door Jeannette Stakenburg 8 maart 2025
Culinaire inspiratie, cocktails, sake, omotenashi, en nog veel meer
Okazaki, schilderachtige luchten, groene strepen langs de weg
door Jeannette Stakenburg 23 februari 2025
Schilderachtige luchten, sneeuw, oesters, wagyu en waarom lopen we aan de linkerkant van de weg
Aso Kannon tempel in Nagoya, takoyaki, Takeshimaya Nagoya
door Jeannette Stakenburg 16 februari 2025
Osu Kannon tempel in Nagoya, takoyaki, Takeshimaya, haruichiban en sake
Okazaki, blauwe vrieslucht, sushi, Totomaru, kanji, Magome, studeren bij Yamasa, Nagoya kishimen
door Jeannette Stakenburg 9 februari 2025
Ijskoud en veel zon, 5 nieuwe kanji per dag. kishimen, sushi, Magome,
Okazaki kasteel, Tokugawa Ieyasu, mapping, projecting, Kamahalu udon
door Jeannette Stakenburg 2 februari 2025
Een mooie zaterdagavond met een verlicht kasteel, heerlijke udon, rust na een drukkende week
Japanse sim, rode vetplanten, kawai, wagyu en architectuur
door Jeannette Stakenburg 26 januari 2025
Japanase sim, kawai, wagyu, palmbomen en bijzondere huizen
Japans studeren, dagelijkse maaltijden, supermarkt, afval scheiden, SIM kaart Japan
door Jeannette Stakenburg 19 januari 2025
Dagelijkse maaltijd, afval scheiden, een prachtige kuromatsu en tekeningetjes als je geen fouten hebt gemaakt
Lees meer