100% Japanse smaken, 100% verse Nederlandse ingrediënten
15 juli 2024

100 % Japanse smaken met 100% verse Nederlandse seizoensproducten
Het is zomer en tijd voor andere smaken. Japans eten is eenvoudiger te bereiden dan vaak wordt gedacht. We gebruiken als aardappel Frieslanders van de Nederlandse klei en inmiddels liggen er Nederlandse sperziebonen bij de supermarkt. Krokant gebakken dijtjes van scharrelkip maken het een heerlijke echt Japanse maaltijd die makkelijk is te bereiden in de Nederlandse keuken.
Deze maaltijd is eigenlijk gewoon aardappelen, groenten en vlees. Alleen dan de Japanse versie ervan. Japanse aardappelsalade, knapperig gebakken kippendij en sperziebonen met een soja en sesamdressing. Een maaltijd die voor een groot deel goed is voor te breiden. Op het eind hoef je alleen nog de kip te bakken.
Een Japans biertje erbij of een glas gekoelde sake maakt het af.

Een paar Japanse basisingrediënten: Japanse sojasaus, honmirin, sake, bonitovlokken (katsuobushi)
Van het Japanse plankje heb je voor deze maaltijd nodig: eenvoudige sake, Aziatische sesamolie (kijk op het flesje of het 100% sesamolie is. Aziatische sesamolie wordt geperst uit geroosterd sesamzaad), Japanse rijstazijn, Japanse mayonaise, Japanse sojasaus, honmirin (alleen als er op het etiket een alcoholpercentage staat vermeld van ongeveer 12-14% alcohol, heb je te maken met echte zoete Japanse rijstwijn, een basisingrediënt van de Japanse keuken. Mirin of Mirin-fu met nauwelijks alcohol (meestal rond of minder dan 1%, een enkele keer 4%) bestaat vooral uit suikers en smaakstoffen.

Voor de aardappelsalade gebruik ik op dit moment nieuwe oogst Frieslanders. Een smaakvolle Nederlandse aardappel van de kleigrond. Hij zit tussen vastkokend en kruimig in. Precies wat je wilt hebben voor deze salade. Het recept voor de aardappelsalade staat op pagina 162 in mijn kookboek Japan in je pan.

Voor de knapperig gebakken kip (karaage) gebruik ik het liefst ontvelde kippendij van scharrelkip. Het recept staat in mijn Japanse kookboek Japan in je pan op pagina 100.
Als groenten gebruiken we verse Hollandse sperziebonen met een geurige dressing met o.a. tahin of tahini. Eigenlijk hoort er nerigoma in, een pasta van Japanse gemalen geroosterde sesamzaadjes, maar dit is in Nederland niet makkelijk te verkrijgen. Tahin of tahini werkt ook uitstekend. Of je kunt zelf wit sesamzaad roosteren en bijvoorbeeld in een vijzel tot pasta wrijven. Dat is het allerlekkerste.
Het recept voor de sperziebonen volgt hier.

Sperziebonen met Japanse sesamdressing
Voor 500 gram sperziebonen
500 g sperziebonen
Voor de dressing:
30 g mirin
30 g rijstazijn
10 g sojasaus
10 g tahini
10 g sesamzaad wit
paar druppels Aziatische sesamolie
Bereiden
Haal de kontjes en eventuele draden van de sperziebonen af en breek de bonen doormidden. Kook de bonen in licht gezouten water in een minuut of 5 beetgaar en giet af.
Maak onderhand de dressing.
Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en laat afkoelen. Meng/klop de ingrediënten voor de dressing tot alles goed is gemengd.
Proef en voeg naar smaak een paar druppels sesamolie toe.
Doe de dressing bij de bij voorkeur nog enigszins warme bonen.
Serveren
Je kunt dit meteen, lauwwarm eten of op kamertemperatuur of gekoeld.